Na obisku pri Metki Feldin

Fotografska podoba Metke Feldin, stare dve leti in pol, oblečene v maškaradni kostum na pustni torek, 5. februarja 1929, v Mariboru, ki se je fotografirala v ateljeju Mirka Japlja, je dobila zgodbo.

Zgodba se je začela sestavljati zahvaljujoč tiskarski napaki, ki se je zgodila v časopisu Delo, ko je bil objavljen članek o razstavi sami in sicer na dan njenega odprtja, 20. septembra 2012. Danes 86. letna Metka Feldin Koražija me je prisrčno sprejela na njenem domu v Mariboru. Prijetno kramljanje je preraslo v pripovedovanje življenjske zgodbe, tako da sem izvedela tudi nekaj podatkov o baletni obleki, ki jo je šivilja sešila z namenom maškarade, gospe Feldin pa so bile rožice na obleki tako všeč, da jih je kasneje uporabila pri krašenju odejice, v katero je zavila svojo novorojenko. Kako je fotografija našla pot v Slovenčev arhiv – in se zato posledično hrani v našem muzeju, ni znano. Zanimivo pa je, da je podatke na “našo” fotografijo zapisala njena mama. Fotografija je bila narejena večkrat in ena se najde tudi v osebnem albumu gospe Metke.

Zahvaljujem se hčerki Metke Feldin Koražija, Alenki Polutnik, da se je oglasila in me obvestila o “škratu” in mi tako omogočila obisk gospe, katere fotografija je bila izbrana za naslovno podobo razstave.

Komentiraj